Onderstaand artikel geeft weer hoe verschillend er tegenwoordig wordt gedacht over games in het in onderwijs en zet een aantal voordelen uiteen van games op scholen. Sommigen zijn van mening dat games aanzetten tot verslaving en gewelddadig gedrag, anderen zien er een educatief potentieel in. Auteur Jurgen Baart vraagt in dit artikel aan het publiek: “Wat vindt u van gamen in het onderwijs?” Mijn antwoord hierop is dat ik ben van mening dat games het onderwijs ten goede kunnen komen, maar ze moeten niet het traditionele onderwijs overnemen. Voordelen van gamen zijn zoals JuniorSenior Research beschrijft: “Door te gamen ontwikkelen jongeren nieuwe vaardigheden zoals computerbeheersing, coördinatie en reactie- en doorzettingsvermogen.” Ook het VIWTA is positief over games in het onderwijs: “Het spelen van videogames, als ze juist zijn uitgekozen, bevordert de talenkennis, het probleemoplossend denken en de wereldoriëntatie van leerlingen.” Games kunnen dus een goede aanvulling zijn op het al bestaande onderwijs.
In het artikel wordt door JuniorSenior Researsch ook aangehaald als argument om games in te zetten in het onderwijs, dat de overgrote meerderheid van de jongeren en kinderen vindt dat het gebruik van games in het onderwijs goed is. Maar kinderen en jongeren van tegenwoordig zijn met games opgegroeid en veel kinderen en jongeren spelen ook games. Uit een enquête onder 2500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud bleek namelijk 85 procent games te spelen (Eenvandaag, 2008). Natuurlijk zullen zij zeggen dat games in het onderwijs goed zijn, ook al zien ze misschien het leerpotentieel er niet van in. Wel moet hier gezegd worden dat als games een onderdeel van het onderwijs worden het positief is dat veel kinderen en jongeren enthousiast erover zijn. Ze zullen de games met open armen ontvangen en er met plezier wat van leren.
Games in het onderwijs?
Je hebt mensen die opgegroeid zijn met games. En mensen die games aan zich voorbij hebben laten gaan. Die games niet begrijpen. De meningen over games zijn dan ook verdeeld: games zouden aanzetten tot verslaving en asociaal, zelfs gewelddadig gedrag. Maar hoe zit het met het educatieve potentieel? Recente onderzoeken wijzen uit dat games wel degelijk educatieve waarde hebben en prima kunnen worden ingezet op scholen om lesmateriaal op een aantrekkelijke manier te behandelen. Wat is waar?
JuniorSenior Research ontdekte dat gamen niet alleen ontzettend populair is, maar ook educatief verantwoord. Door te gamen ontwikkelen jongeren nieuwe vaardigheden zoals computerbeheersing, coördinatie en reactie- en doorzettingsvermogen. Met een overgrote meerderheid (78%) zijn kinderen en jongeren het met elkaar eens dat het gebruik van games op scholen goed is. Vooral kinderen en jongeren die ervaring hebben met games op school zijn positief: 92% van deze kinderen en jongeren vinden games op school goed.
Ook het rapport van het viWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek) is positief over gamen. ‘Het spelen van videogames, als ze juist zijn uitgekozen, bevordert de talenkennis, het probleemoplossend denken en de wereldoriëntatie van leerlingen.’ De game Civilization is bijvoorbeeld erg geschikt om tijdens de lessen politieke geschiedenis te behandelen. Medal of Honor kan helpen om jongeren D-day in Normandië beter te doen begrijpen. ‘Games leveren een zeer intelligente leeromgeving en je kunt er tal van dingen tegelijk mee leren’, zo luidt een van de conclusies.
Ook de Amerikaanse pedagoog James Paul Gee ontdekte dat jongeren die gamen een enorme voorsprong hebben, terwijl het door de buitenwereld nog steeds wordt afgedaan als tijdverspilling. Gee gaat in zijn bevindingen zelfs nog verder: hij stelt dat mensen die Sim City spelen dat op hun CV moeten zetten. Dan zou het zeker een rol in het onderwijs moeten krijgen.
Wat vindt u van gamen in het onderwijs? Hebben games waarde? Of is het iets wat leerlingen thuis maar moeten doen. Dit is het eerste artikel in een serie over gamen en leren. In de volgende weken worden deelonderwerpen als de effecten van gaming, games en nieuwe sociale netwerken en het educatieve aspect van gamen verder uitgewerkt. Uiteraard bent u van harte welkom om eigen onderwerpen, ideeën, meningen of reacties op dit onderwerp in te brengen.
Bronnen:
Baart, Jurgen. “Games in het onderwijs?” [2008] Onderwijsvanmorgen. Homepage- 02-11-2010
Anoniem. “Uitslag enquête: Gewelddadige games.” [2008] Eenvandaag. Homepage – 02-11-2010
http://opinie.eenvandaag.nl/uitslagen/33727/uitslag_enqu_te_gewelddadige_games
Het nieuwsbericht van week 3/4 miste op mijn blog, vandaar dat ik hem nu alsnog post.
BeantwoordenVerwijderen