In deze cursus ‘Nieuwe Media in het actuele debat’ was het doel dat wij, studenten, leerden te debatteren over onderwerpen in het kader van nieuwe media en hoe we debatten over nieuwe media in kaart konden brengen.
Iedere week had een eigen thema en iedere donderdag kwam er een gastspreker een lezing geven in het hoorcollege wat bij dit onderwerp paste. En iedere week hebben we een artikel gelezen dat in het licht stond van het onderwerp die week. Het hoorcollege en het gelezen artikel heb ik iedere week met elkaar in verband gebracht en op mijn blog geplaatst. Daarnaast heb ik iedere week een opvallend media bericht over nieuwe media gezocht en becommentarieerd. Ik vond vooral de gastcolleges heel erg interessant, de lezing van Bert Brussen en Stephan Okhuijsen in het bijzonder hebben mij zeer aangesproken. Zij vertelden ook over hun ervaringen wat de lezing erg levendig maakte.
Tijdens ieder werkcollege (behalve het eerste) mocht een debatgroep hun debat houden in het licht van het onderwerp van die week. Dit was een erg goede oefening, ik heb er veel van geleerd en vooral ook door kritisch naar de andere debatgroepen te kijken. Ik heb nu meer inzicht in hoe een debat zou moeten verlopen en de problemen die je tegenkomt. Zo is het erg belangrijk dat je een duidelijke stelling hebt die goed afgebakend is, anders is er grote kans dat de debaters afdwalen van de stelling en voor het publiek het debat onduidelijk wordt. Daarnaast is het een sterk punt als bij de argumenten bronnen worden genoemd. Helaas hebben wij, als eerste debatgroep, in ons debat geen bronnen genoemd, al hadden we deze wel op papier. Ook heb ik geleerd hoe men argumenten kan ‘ontleden’ en hoe ze op deze manier het sterkst opgebouwd kunnen worden, de argumenten bevatten een claim, evidence, warrant en qualification. Naast het inhoudelijke deel, is de houding en presentatie erg bepalend voor hoe de argumenten overkomen. Argumenten komen al een stuk overtuigender over als de debater erg zelfverzekerd zijn verhaal doet.
Ook hebben we tijdens deze cursus tweemaal feedback op het logboek van een mede-student moeten geven. De feedback was erg handig, want er werd door de mede studenten verteld wat ik wel en niet goed deed volgens hen. Ook was het leerzaam om andere logboeken te bestuderen, zo zie je wat er goed en minder goed is aan een logboek en kun je dit meenemen bij het schrijven van je eigen blog. Daarnaast heeft iedere student eenmaal in de cursus feedback van de docente op het logboek gekregen. Deze feedback was zeker bruikbaar, want zo kwam ik erachter wat er precies van me verwacht werd en waar er verbeterpunten zaten en wat wel goed was.
Al met al heb ik zeker veel geleerd in deze cursus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten