maandag 1 november 2010

Nieuwsbericht week 7

KSTn | Elektronisch Leerlingdossier


Terwijl ik woensdag bezig was nog wat punten uit te zoeken over het stemgedrag van de partijen op het punt privacy, kwam ik alweer een nieuwe inbreuk tegen. Tot mijn schande moet ik bekennen dat deze nog niet in de lijst stond, terwijl er eigenlijk al enige tijd sprake van is.
Het betreft hier de zogenaamde Elektronische Leerlingdossiers. Die bestaan al een tijdje blijkt als ik de
memorie van toelichting lees bij een wetsvoorstel hierover. Alleen moeten er nog wat zaken in de wet vastgelegd worden, zodat het allemaal netjes geregeld is.
Wat dan? Nou, het gezamenlijk gebruik van de dossiers en het hebben van een uniek persoonsgebonden nummer voor iedere leerling. Dit laatste is verhullende poli-babbel voor het BurgerServiceNummer. Ja, u leest het goed, alle informatie van schoolgaande kinderen en studenten wordt gekoppeld aan het BSN.
Is dat erg dan?

Ja, dat is
erg. Ze leggen namelijk nogal wat vast bij dat BSN. Uiteraard gewone gegevens zoals cijfers en diploma’s. Maar ook het spijbelen, gedragsproblemen, dyslexie, gezinsproblemen, geloofsovertuiging van de ouders en wat docenten nog meer relevant vinden in het kader van de “begeleiding”.
Combineer dit met het EKD waarin ook alle privé-gegevens van kinderen tot 4 jaar worden vastgelegd, neem daar de verwijzingsindex bij waarin alle problemen van jeugdigen netjes beschreven staan en je hebt een volledig overzicht van iedere jeugdige in Nederland.
Wat zegt u? Dat ze die gegevens toch niet zomaar weggeven en vernietigen als ze niet meer nodig zijn?
Ja, dat is wat de wet zegt, plus nog wat vage convenanten. Maar realiseert u zich wel hoeveel docenten en administratief medewerkers bij deze dossiers kunnen? En hoeveel vertrouwen heeft u in de beveiliging van al die databases? En u was toch niet vergeten dat de AIVD het wettelijke recht heeft ten alle tijde alle databases in hun volledigheid op te vragen? Of dat de politie bij de geringste verdenking ook alles mag bekijken?
Voor de AIVD een koud kunstje om jaarlijks alle dossiers op te vragen en te bewaren. Kunnen ze over 10 jaar mooi zien of u niet teveel gespijbeld heeft om ambtenaar te worden.
Is er een reden om het BSN te gebruiken, anders dan dat het handig is? Nee.
En ja, ouders en leerlingen kunnen bezwaar aantekenen en horen formeel zelfs toestemming te geven. Maar weten ze dat ook? En beseffen ze ook wat er allemaal mee kan gebeuren?
De kamer sputtert, net als bij eerdere voorstellen, tegen in deze fase. Raad van State en het CBP hebben uiteraard kritische kanttekeningen geplaatst, zoals ook bij al die vorige wetten. Maar volgens mij zal na wat cosmetische aanpassingen de wet gewoon doorgevoerd worden. De informatiecontrolemaatschappij is daarmee compleet. Iedereen kan van het wieg tot het graf gevolgd worden.


En ik ga weer over tot de orde van de dag.

Dit is een artikel van Stephan Okhuijsen (hij schrijft onder de naam: Steeph) waar ik en mijn mede-studenten ook een gastcollege van hebben bijgewoond donderdag 28 oktober. Uit het artikel blijkt duidelijk door de toon waarmee Okhuijsen schrijft, dat hij niet positief is over de Elektronische Leerlingdossiers die worden gekoppeld aan het BSN (Burger Service Nummer). Alle informatie die hier wordt opgeslagen (en dat is enorm veel informatie) kan zomaar op ieder moment worden opgevraagd door de AIVD en kan ingezien worden door docenten en administratief medewerkers. Hij meent ook dat ouders en leerlingen bezwaar aan kunnen tekenen, maar dat ze dit vaak niet weten en ze niet beseffen wat er allemaal met het BSN kan gebeuren.
                Ik ben het met Okhuijsen eens dat het niet goed is dat ouders en leerlingen in de meeste gevallen niet weten wat voor inbreng zij zelf hebben in deze situatie. De overheid zou hier veel meer voorlichting over moeten geven. Maar ik sta niet negatief tegenover dit Elektronische Leerlingdossier en dat dit gekoppeld wordt aan het BSN. In het Elektronische Leerlingdossier en het EKD samen staan “(…) alle problemen van jeugdigen netjes beschreven en je hebt een volledig overzicht van iedere jeugdige in Nederland.” (Steeph, 2009). Ik denk dat dit veel voordelen heeft, met deze gegevens kunnen bijvoorbeeld veel problemen in een vroeg stadium al worden aangepakt. Ook is het een hulpmiddel bij al bestaande praktijken op dit gebied, zoals Jeugdzorg.
 
Bronnen:
Steeph (Stephan Okhuijsen). “Elektronisch Leerlingdossier.” [2009] Sargasso. Homepage – 30 -10-2010.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten